HOME

Welkom op de website van de Dutch Contender Association

Laatste Nieuws

Easter Regatta 2023 Loosdrecht

We zijn los!!

Het is weer Pasen en dat betekend dat het tijd is voor de International Easter Regatta bij de KWVL op Loosdrecht, dit is de jaarlijkse seizoen opener voor de Contender klasse.

Op de inschrijflijst stonden 13 Contenders uit GBR, GER en gelukkig ook NED.

Helaas moest Pim zich afmelden met een blessure maar daarvoor in de plaats kwam Utz als verrassing het veld versterken, op vrijdag onderweg uit Portugal dacht hij ik rij gelijk door naar Loosdrecht om een paar potjes te varen met de Contender.

 

Zaterdag:

Tijdens de schippers meeting wordt ons verteld wat het plan van de Wedstrijdleider is voor de eerste wedstrijddag van het jaar voor het overgrote deel van de zeilers, we gaan het water op, nog een keer checken heb ik nou alles, volgens mij wel ik was er al achter gekomen dat in de bidons thuis was vergeten..... die had Rene wel mee maar hij was op zijn beurt de zwaardkast stuffer vergeten dus hij moest 'even' snel terug....

 

De wedstrijden zijn 30 a 40 minuten, prima voor de eerste serie van het jaar, alles is nog wat roestig maar er is zowaar voldoende wind om in de draad te staan, zelfs voor mij.

Tijdens alle races zitten de contenders dicht bij elkaar en je kan dus ze 3 plekken winnen of verliezen in een rak. Op dag 1 laat Dirk Müller zien dat door varen in de winter echt wel loont en hij is de winnaar van de dag met een scoren van 2-1-2-2.

 

Zondag:

De dag begint met bijna geen wind op de plas, langs de oevers is wel wat wind maar niet genoeg om redelijkerwijs een potje te varen. Na 1,5 uur uitstel beslist het wedstrijdcomité dat ze duidelijkheid willen verschaffen aan de deelnemers en ze niet de hele dag vast te willen houden op de club om vervolgens nog steeds niet te gaan varen.

 

De woorden van de wedstrijdleider ware ongeveer letterlijk; “Na wat ik u nu ga vertellen zal de wind aan gaan, maar we hebben besloten dat we vandaag geen wedstrijden meer zullen gaan varen er is te weinig stabiele wind.”

Binnen 5 minuten begon het te waaien.... serieus het was niet veel, eerst alleen op de plas voor de club, later breide de wind nog wel redelijk uit naar de rest van de plassen..... maar we gaat het er niet meer over hebben.

 

Robert de Lange voer dit evenement in de FD klasse en heeft Kees Storm overgehaald om een rondje met hem mee te varen om zo kennis te maken met de grote zus van de Contender.

 

'S avonds zijn we met bijna alle Contender zeilers + Enno lekker en gezellig gaan eten bij de KWVL en dit was weer super verzorgd door Joost en zijn team.

 

 

Maandag:

De windvoorspelling voor tweedepaasdag klopt heel aardig, duidelijk meer wind dan de dagen hiervoor, de O-vlag hangt eigenlijk alle 4 de races, dus dat is goed nieuws!

De eerste race van de dag weet ik uiteindelijk te winnen, tijdens de tweede race gaat het redelijk fout.... in het rak van de bovenboei naar de gijpboei gaat het mis, ik lig 4de, net achter Bart, de wind begint wat toe te nemen en ik heb de schoot vanaf de giek om goed te kunnen pompen, we moeten iets omhoog om een eiland te ontwijken dus even inhaken en lekker aan de schoot plukken, op een gegeven moment kom ik tot de conclusie dat ik schoot te kort kom om verder in de trapeze te gaan staan.... er komt nog een vlaagje bij, toch maar proberen om 'even snel' de schoot over te pakken dat zou in mijn gedachte de meeste kans van slagen moeten hebben..... NOT.

 

Er gaan wat dingen fout, wat allemaal toe te schrijven is aan het niet te hebben gevaren na de ONK op de Spiegelplas in oktober. Uiteindelijk verlies ik het contact met de boot en heb alleen nog een schoot vast en hang nog ingehaakt in de trapeze, het roer laat ik gelijk los ooit een gratis tip geweest van René anders is de kans groot dat het duur wordt. De boot slaat om naar loef, ik haak zo snel als mogelijk uit om naar het zwaard te gaan zwemmen.... brrr het water is echt nog rete koud, F#ck wat is dat zwaard hoog.... even uitkijken met de trapeze haak op het zwaard... de boot is inmiddels wat verder gedraaid dus zodra de boot weer recht ligt zal de giek direct overkomen, dus als ik de kuip in stap moet ik direct bukken voor de giek....het hele veld is inmiddels voorbij gekomen en we beginnen aan een inhaalrace. In het laatste kruisrak weet ik aardig wat meters terug te pakken maar blijf net steken op de 7de plek, jammer maar helaas en op naar race 3 van de dag.

 

De 4de en laatste race van de dag starten we met goede druk en de snelheid zit er goed in, ik start bij de pin om zo niet te hoog aan de wind te worden gedrukt door een boot onder mij, gang is alles en dan komt de hoogte vanzelf... ik kom als eerste boven en geef de positie niet meer af en finish als eerste.

Het is een ruime / halve windsrak terug naar de haven, waar we zo ongeveer met z'n alle te gelijk bij de helling aan komen :).

 

Tijdens het opruimen van de boot begint het helaas eerder dan voorspeld te regenen, maar dat mag de pret van een mooi zeilweekend niet drukken.

Podium Easter 🐣 regatta 2023:
🥇Dirk Müller
🥉Bart Thorborg

Tijdens de prijsuitreiking krijgen de nummers 1, 2 en 3 een overlevingsvoedselpakket en Dirk doet als winnaar in de Contender klasse een mooi bedank woordje naar de organisatie en sluit af met tot volgend jaar!!